Bateries Ni-Mh

Les bateries de Níquel-Cadmi (Ni-Cd) i Níquel-Hidrur Metàl·lic (Ni-MH) estan compostes d’un conjunt d’elements individuals (o cel·les) connectats en sèrie. Cadascun de les quals té un voltatge nominal, en estat carregat, d’1,2 V. Al mercat es comercialitzen elements amb capacitats entre 50 mAh i 3300 mAh. Una bateria de 1000 mAh és capaç de lliurar un corrent de 1000 mA (1A) durant una hora, etc.

pilaAquest tipus de bateries són les utilitzades per la majoria de models de radiocontrol i altres aparells, ja que tenen la capacitat de lliurar tota la potència fins que s’esgoten. A diferència d’altres bateries com les de liti, la potència disminueix segons es van descarregant. Per exemple una llanterna amb bateria de Níquel-Hidrur Metàl·lic (NiMH) donarà aproximadament la mateixa potència de llum fins que es descarregui. Una llanterna amb bateria de Liti donaria màxima potència al principi però, encara que trigués més a descarregar-se, la potència es deterioraria ràpidament.

Normalment, aquestes bateries es carreguen amb transformadors o carregadors que posseeixen un element que detecta la càrrega i és capaç d’aturar un cop s’ha completat. Però hi ha molts carregadors que no posseeixen aquest tipus de control, ja que són més professionals i permeten seleccionar la velocitat de càrrega entre altres coses.

Per saber d’una manera exacta el nombre d’hores que hem de tenir carregant una bateria, n’hi ha prou amb aplicar la fórmula. Aquesta fórmula és aplicable fonamentalment a les bateries de Níquel-Cadmi (NiCd) i Níquel-Hidrur Metàl·lic (NiMH).

HORES DE CÀRREGA = (mAHBatería × 1.4) / mAHCargador